Mosonshow 2019

posted in: Zprávy | 0

Letošní rok to bylo poprvé, kdy oficiální reprezentační výprava IPMS CZE SMČR navštívila významnou evropskou dvoudenní soutěž, která se každoročně koná v Mosonmagyárováru v Maďarsku, cca třicet kilometrů od Bratislavy. Soutěž se konala v moderní UHT Aréně, což je sportovní hala zapůjčená městem pro tyto účely. Soutěž je patrně největší akcí svého druhu v kontinentální Evropě. Rozsahem jí konkuruje pouze Scalemodelworld ve Velké Británii. Letos z úst pořadatelů zaznělo, že účast zahrnovala modeláře ze čtyřiceti(!) zemí světa, včetně Jižní Koreje či Austrálie. Nejvyšší účast, měřeno počtem modelů (200), měli kolegové z Itálie. Celkem se počet modelů přiblížil číslovce 2 400.

Soutěží se zde ve dvou skupinách kategorií a to Hobby – modeláři, kteří se zúčastní soutěže buď poprvé, nebo se ještě neumístili na stupních vítězů, a Masters určené pro zkušenější a vítěze předchozích ročníků. Druhově pak kategorie obsahují plnou škálu statického modelářství od letadel přes bojovou techniku, lodě, diorámy, figury, až k papírovým modelům, či speciální kategorie modelů natíraných štětcem. Mládež je pak rozdělena na nejmladší děti do dvanácti let, dospívající do patnácti a juniory do sedmnácti let.

Patro UHT Arény a sousedící chodby místní školy jsou pak zaplněny prodejci místními i ze sousedních států.

Hodnocení modelů probíhá předem vybranými komisemi rozhodčích z účastnících se států. V kategoriích se udělují první, druhá a třetí místa, více nebo naopak žádné. Záleží na pásmu dosažených bodů od rozhodčích. Letošním rekordem bylo dvanáct zlatých medailí v kategorii vrtulových letadel Masters.

Vyhlašování výsledků probíhalo v neděli na ploše UHT Arény. Po sklizení všech soutěžních modelů a stolů (velmi zajímavý prvek) byla plocha zaplněna židlemi a na velké promítací plátno byly během ceremoniálu (dvojjazyčného – maďarsky a anglicky) zobrazovány výsledky. Vítězové obdrželi plaketku a diplom, všichni účastníci pak pamětní list.

Výprava IPMS CZE SMČR měla předem domluvenu instalaci svého prezentačního stolu, který byl umístěn na obvodu soutěžního prostoru a v konkurenci se rozhodně neztratil. Dále jsme udělili dvě ceny IPMS CZE SMČR, tradiční Best of Allied Aircraft a Best of Allied AFV (viz tabulka). V poměrně silné konkurenci naši reprezentanti vybojovali šest ocenění, za což jim patří veliké uznání. Do Mosonmagyárováru se určitě příští rok vrátíme, neboť se jedná o velmi prestižní a navštěvovanou akci.

Oceněné modely

KategorieModelářKlubOceněníModel
S4/žákFrantišek Pavel VintrlíkKPM ZdiceZlatoAmbush
A6/žákFrantišek Pavel VintrlíkKPM ZdiceZlatoSB2C-5 Helldiver
S4/kadetKryštof KandaKPM AlbatrosStříbroV-2
S4/kadetMarek NingerKPM AlbatrosStříbroU-Boot type VII B
S1/kadetMarek NingerKPM AlbatrosBronzPanzerjäger I
S2/kadetJan KoprnickýKPM AlbatrosBronzF6F-5 Hellcat

Ocenili jsme tyto modely

CenaModelářModelKlub
Best of Allied AircraftZoltán SármányP-47D ThunderboltIPMS Hungary
Best of Allied AFVMarek ZietekSherman AVRE Mk.IIIPMS Poland

Fotoreportáž