Scale Model Challenge 2019

posted in: Zprávy | 0

Letošního ročníku soutěžního klání a setkání modelářů ve Veldhovenu – výstavním centru Königshof – se tým IPMS SMČR zúčastnil již podruhé. Protože se časově zadařilo, mohl být náš prezentační stánek nainstalován již v pátek 18. října. Soutěž začala v sobotu přihlášením modelů a jejich umístěním v soutěžní části. Od 13:00 do konce sobotní části byla soutěžní hala uzavřena pro práci komise, která vybírala vítěze dle pravidel SMC. 

Pravidla jsou odlišná od zvyklostí užívaných v porovnávacích soutěžích v České republice, ale rozhodně se ani vzdáleně nejedná o kontroverzní systém líbí – nelíbí. 

V neděli jsme v průběhu dne navštívili nedaleký Eindhoven a odpoledne se náš tým zúčastnil vyhlašovacího ceremoniálu v Brabant Hall, kde jsme převzali celkem 9 ocenění. Byla o to cennější, že je získali převážně žáci, kteří však dle místního věkového rozdělení patřili již mezi dospělé modeláře, byť v kategorii Beginners či Standard.

V pondělí jsme navštívili památná místa známé vojenské operace 2. světové války Market Garden. Nacházely se poměrně blízko místu soutěže. Bylo to městečko Oostrebeck kde byl umístěn štáb parašutistického výsadku a přilehlý Arnhem se slavným příliš vzdáleným mostem. Letos v září navíc proběhly oslavy 75. výročí operace. Cestou zpět jsme stačili ještě navštívit archivní expozice bojové techniky ve městě Koblenz, v Německu. Do Prahy jsme pak dorazili v pondělí v pozdních nočních hodinách, ale spokojení.

Oceněné modely

KategorieModelářKlubOceněníModelPoznámka
01 Junior ModellersJanda Jakub372
KPM Kaznějov
ZlatoMerkava IIID 
28 MV BeginnersNinger Marek019
KPM Albatros Praha
StříbroT-55A
28 MV BeginnersVáclavek Jiří019
KPM Albatros Praha
StříbroPz.Kpfw.V Panther Ausf. G and Fries crane 
05 Aircraft StandardMarek Daniel019
KPM Albatros Praha
StříbroMesserschmitt Bf 109G-10
28 MV BeginnersŠtrbák Martin019
KPM Albatros Praha
BronzPz.Kpfw.VI Ausf. B Porsche Turret 
27 Small Scale MVKošek Milan310
PMC Praha
Highly CommendedRaketomet GRAD
05 Aircraft StandardMatějček Ondřej372
KPM Kaznějov
Highly CommendedMiG-21PFMv zastoupení
28 MV BeginnersBeneš Tomáš019
KPM Albatros Praha
Highly CommendedChurchill Crocodille
5 Aircraft StandardMarek Daniel019
KPM Albatros Praha
Highly CommendedFocke-Wulf Fw 190A-8