Scale ModelWorld 2017 – Telford, UK

posted in: Zprávy | 0

Výjezd reprezentace pro rok 2017 na světové setkání a soutěž modelářů ve Velké Británii byl posledním pod patronací stávajícího předsednictva sekce plastikových modelářů SMČR. Nejen proto byla jeho příprava ovlivněna vývojem okolo činnosti předsednictva. Věci se vyjasnily sice krátce před výjezdem, ale naštěstí se neprojevily na jeho průběhu.

Reprezentace České republiky se letos zúčastnilo na základě nominace z jednotlivých MR celkem 21 členů, z toho bylo 8 juniorů. Opět byli jmenováni dva vedoucí výpravy, a to pro dospělou (Petr Šámal) a juniorskou (Vlastimil Bárta) část. Vedení výpravy mělo také za úkol komunikaci s výborem SMW, přihlášení juniorských reprezentantů a dozor nad nimi, a zajištění výstavní a prezentační části.

Výjezd na soutěž byl nakonec zajištěn opět přes cestovní kancelář CK PP Tourist pana Petráčka, která i přes nejasnosti a narůstající časový tlak vše zvládla připravit za nejvýhodnějších podmínek. Z Prahy – nákladového nádraží Smíchov jsme vyjížděli ve čtvrtek 9. listopadu 2017. Část výpravy, včetně vedoucího Vlastimila Bárty, měla zajištěnu dopravu dodávkou. Protože byli na místě soutěže dříve, zajistili osazení reprezentačního stolu ubrusy a výstavní poličkou. Další tři reprezentanti měli také dopravu i ubytování zajištěny soukromě mimo CK. Jízda proběhla až na 3-hodinové zdržení na dálnici v Německu bez problémů. Řidičům autobusu patří dík, že časový skluz dotáhli a trajekt byl zachycen včas. Na pasové kontrole v Calais si osazenstvo autobusu rozebralo „nezajištěné“ juniory tak, aby každý mládežník měl jednoho dospělého průvodce a průchod přes Immigrant Officers proběhl bez problémů. Následovala návštěva muzea v Duxfordu (patří do sítě IWM) a poté jízda na místo ubytování ve Wolsley u Birminghamu do hotelu sítě Holliday Inn.

Druhý den ráno jsme se vydali na Scale ModelWorld. Cesta, na rozdíl od roku minulého, proběhla mnohem hladčeji, takže jsme stihli „dead line“ deváté hodiny a mohli jsme být vpuštěni vchodem pro vystavující a soutěžící. Náš stůl byl na stejném místě sekce Overseas jako vloni. Po dodání předem přihlášených modelů do soutěžní části se každý mohl věnovat osobním prioritám. Problém jednoho našeho juniora, který zapomněl lístky k modelům doma, byl díky anglickým kolegům obratem vyřešen. Všechny putovní ceny byly hned ráno předány organizátorům a to včetně komplet zrepasovaného a obalem vybaveného poháru „Junior National Champion“. Následovala tradiční jídelní a picí párty v sekci Overseas.

Prezentační stůl SMČR bylo letos bez zvoleného tématu. I toto byl následek jistých nejasností zmíněných v úvodu tohoto článku. Na tomto místě bych rád poděkoval všem modelářům, kteří přivezli modely na výstavní stůl IPMS CZE SMČR. Především panu Žatkovičovi z KPM Kaznějov za velmi propracované busty a panu Hodanovi z Kutné Hory, který na stůl zapůjčil a přivezl modely firmy HPH československých předloh.

Letos jsme byli opět pozváni k hodnocení ScaleModelWorldu. Role rozhodčích na sebe vzali Pavel Klouček a Miloň Vojtíšek, oba z SPL Liberec.

Další průběh SMW 2017 byl vice méně tradiční. Opět potvrdil, že pro kolegy ze země organizátora se jedná především o vzájemné setkání a již méně o soutěžení. To v klidu a pohodě přenechávají svým zahraničním kolegům. Na stolech je však možné shlédnout řadu modelů, které by v soutěžní části určitě nezapadly. Sobotní část vyvrcholila po třetí hodině odpolední, kdy byly vyhlášeny výsledky, respektive k modelům v soutěžní části umístěny kartičky oznamující, že model byl oceněn.

V neděli po pozdnější a klidnější anglické snídani se část výpravy vydala do muzea IWM v Cosfordu. Expozice doznala změn, kdy se zde ocitla řada druhoválečných exponátů dočasně přesunutých z opravované haly muzea v Hendonu. Pro mě osobně šlo o jeden z vrcholů zájezdu. Před dvanáctou začalo slavnostní vyhlašování. Jako již poněkolikáté byly vyhlašovány pouze speciální ceny a hlavní ocenění. Vše ostatní bylo předáváno u stolku v soutěžní části. Za naše národní IPMS byly – opět již tradičně – uděleny speciální ceny; Trophy Best of Allied Aircraft a Best of Allied Armour, (nejlepší spojenecká technika a letadlo) každá za 1., 2. a 3. místo. Ceny během ceremoniálu předával Vlastimil Bárta.

Po oba dny vždy v 11 hodin proběhl vzpomínkový akt na uctění obětí válek, v Anglii známý jako Poppy Day. V sobotu se připomínaly oběti první světové války, v neděli těch ostatních.

Scale ModelWorld 2017 byl ukončen, tak jako minule, ve čtyři odpoledne. Poté jsme hned vyrazili do Felthamu v Londýně kde nás čekal již ověřený hotel St. Giles. Poslední den – pondělí, byl věnován Londýnu, kde byl z mého pohledu další vrchol akce, návštěva lehkého křižníku HMS Belfast, kterou po tomto zážitku mohu doporučit nejenom zájemcům o Royal Navy. Večer pak následovala cesta směr Dover a po dlouhé cestě jsme v úterý odpoledne dorazili opět v pořádku do Prahy.

Výprava z české republiky opět obdržela velké množství cen a Trophy:

  • 20 zlatých medailí
  • 23 stříbrných medailí
  • 18 bronzových medailí
  • 19 ocenění Commended
  • 10 Speciálních Trophy

Opět rekord v počtu a další úspěšný rok. Závěrem nezbývá než poděkovat organizátorům za přípravu a soutěžícím za výkony. A nezbývá než doufat, že volba nového vedení naší sekce, která nás čeká příští rok, nezabrzdí, ale naopak podpoří tyto zatím vynikající výsledky českých modelářů na mezinárodním poli.

Za SMČR / IPMS Czech Republic

Petr Šámal
člen předsednictva

Ke stažení
Reportáž a výsledková listina SMW 2017 (PDF, 448 KB)

Galerie

Scale ModelWorld 2017