Model Expo Italy- Verona 2021

posted in: Nezařazené | 0

Od doby vypuknutí Covidové epidemie ve světe se život v mnoha komunitách či sportovních činnostech buď zcela či částečně zastavil. Neminulo to ani pořádání modelářských setkání a soutěží, a to jak u nás tak ve světě.

Jednou z prvních vlaštovek v evropském prostoru – pominu-li konání internetových soutěží, kde se modelář prezentuje pouze fotografiemi svých produktů – se po odkladech stalo pravidelné setkání modelářů skoro všech odbornostních skupin v italské Veroně. Na pozvání kolegů z italského IPMS Verona vyslal KSPlM SMČR na setkání své zástupce.

Místo konání je již delší dobu Veronské výstaviště. To svou velikostí jednoznačně předčí to pražské, byť ne všechny pavilony zde byly obsazeny. K vidění byly expozice klubů železničních modelářů, automobilových modelářů- rádiem řízených modelů jak aut, tak stavebních strojů, zemědělských strojů, buggin a modelů bojové techniky ale v měřítkách 1/16 či 1/10. Dále se zde prezentovali lodní modeláři na velkém bazénu i se statickými modely. Nechyběl modelářský „bleší trh“.

My jako stavitelé plastikových modelůí jsme obsadili polovinu jedné haly, kde byly přítomny kromě nás také kluby ze Švýcarska, Rakouska a samozřejmě domácí Italové. V rámci našeho stánku byly ke shlédnutí modely všech kategorií dle našeho hodnotícího systému, plus prezentace českých modelářských produktů a to jak stavebnic, tak doplňků k nim. Náš stánek byl na konci vyhlášen jako nejlepší v dané konkurenci.

Během cesty tam a zpět jsme tématicky navšívili dvě letecká muzea, Museo dell Aeronautica Gianni Caproni v Trentu a Deutsches Flugwerft Museum Schleissheim u Mnichova.

Cesta byla přínosná jak z pohledu prezentace českých plastikových modelářů v Evropě a prezentace jejich modelů, tak z možnosti informovat zahraniční kolegy o soutěžích u nás včetně pozvání na v Česku pořádané soutěže.

Petr Šámal